Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  
Kürd Ulusu'nun Çıkarları; Her Türlü Parti, Kurum, Kuruluş, Örgüt ve Kişilerin Çıkarlarının Üstünde ve Ötesindedir. Her Şey Kürdistan İçin!

 

 KARSAZ’dan DOGSİAD’a Kürtlerin Ekonomik Örgütlenmesi

Go down 
AuthorMessage
Jandil

Jandil


Mesaj Sayısı : 79
Kayıt tarihi : 2010-01-13

KARSAZ’dan DOGSİAD’a Kürtlerin Ekonomik Örgütlenmesi Empty
PostSubject: KARSAZ’dan DOGSİAD’a Kürtlerin Ekonomik Örgütlenmesi   KARSAZ’dan DOGSİAD’a Kürtlerin Ekonomik Örgütlenmesi Empty13.01.10 15:53

KARSAZ’dan DOGSİAD’a Kürtlerin Ekonomik Örgütlenmesi


Örgütlenme hemen her alanda olduğu gibi ekonomide de kürtlerin gündeminde. Gerek Türkiye metropollerinde büyük ekonomik güce kavuşan, gerek Avrupa'da belli bir servet edinen ve gerekse ülkede geçmişten beri bazı birikimleri olan ve bugün farklı çatılar altında örgütlenmiş olan Kürt ekonomi güçleri sürekli kendi kimliklerine dayalı bir örgütlenme arayışı içerisindedirler.

özellikle Türkiye metropollerinde ve kürt kentlerinde önemli ekonomik güce ve buna dayalı bilgi birikimine sahip olan Kürt işadamlarının barındırdığı potansiyel oldukça büyük. Fakat devletin yarattığı baskı ve şiddet ortamı özellikle iktisadi alandaki örgütlenmeyi zorlaştırmaktadır. Çünkü bu alandaki bir örgütlenmeye yapılacak bir saldırı hem can güvenliğini hem de mal güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Nitekim Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Medet Serhat gibi birçok işadamı ve ileri gelen Kürtlerin yaşadığı durum bu konuda oldukça öğreticidir. Haliyle bu cephedeki bir örgütlenme diğer örgütlenmelere benzemeyecek bir nitelik ve özelliğe sahiptir.

Buna karşılık daha güvenli bir ortama sahip olan Avrupa'daki Kürt işadamlarının daha somut girişimlerine tanık olduk oluyoruzda. önce KARSAZ çatısı altında örgütlenen kürt işadamları zaman içinde bunu DOGSİAD (doğu ve güneydoğu sanayici işadamları derneği) adıyla yürütmeye başladılar. bir nevi ulusal kimlikten türkiyeye entegre olmaya yönünü çevirmiş bir profil karşımıza çıkmaktadır. Kanımca bu oldukça geri bir adım olduğu gibi bu kesim iş adamlarının yetersiz sermayesi ve buna ek olarak iş adamı sıfatına uygun bilgi, birikim, gelenek ve öngörüden yoksun olmalarının büyük bir rolü vardır.

Çünkü hemen hepsi işçi kökenli olarak geldiklerinden geçmişten gelen bir işadamı, girişimci kültürüne, ahlakına ve örgütlenme anlayışına sahip değiller.

Servetlerini daha çok el emeğiyle edinmiş küçük ve orta ölçekli işletmelere sahipler.

Yeterince dil bilmemeleri, entellektüel birikime sahip olmamaları nedeniyle bulundukları avrupa ülkelerindeki bilgi birikiminden, sermaye olanaklarından ve özgün yatırım arayışlarından yoksundurlar.

Örgütlenmede bilgi birikiminin, organizasyonların, akademik kesimlerle ortak hareket etme yöntemini, kamuoyu oluşturma, farklı ticari, sınai ve finans kesimleriyle diyalog geliştirmeyi bilmiyorlar.

Ortak yatırımlar, tüzel kişilikli kuruluşlar ve yeni sektörlere atılımdan uzaktırlar.

daha çok dönercilik, inşaat gıda ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösterirken yüksek teknoloji ve kalifiye işgücü gerektiren yatırımlardan uzaktırlar.

Özellikle kayıt dışı ekonomi yoluyla vergilerden kaçmaya, kaçak işçi çalıştırmaya eğilim gösterdiklerinden dolayı ellerindeki varlıkların değerlenmesi sözkonusu olmuyor, bu yüzden de bulundukları ülkenin ekonomik sistemine, iş ilişkilerine entegre olamıyorlar, kredi ve finans olanaklarından, teşviklerinden yararlanamıyorlar. Üstelik de bulundukları pozisyon itibariyla kriminal duruma düşmektedirler.

Pragmatist davranıp biran önce zengin olma düşüncesiyle sosyal, kültürel yetersizliğe ek olarak aile yaşamı, çocukların yetiştirilmesi, ve kurumsal bir işletme olma stratejisi akıldan geçmiyor.

Böylesi mantaliteye sahip bir insanlar topluluğunun KARSAZ oluşuman yaklaşımı da elbette sakat kaldı. Nitekim bu kurum oluştuğunda açıkçası herkes buna öncülük eden Kürt siyasi gücünün elinde biriken paranın bu kurum eliyle piyasaya sürüleceğini ve bundan nemalanma düşüncesi hakimdi. Bu olmayınca da kimse gerçekten nasıl bir kurumlaşma ve nasıl bir örgütlenme konusuna eğilmedi. yıllarca angarya olarak kaldı.

Diyarbakırdan gelen işadamı heyeti ve Belediye Başkanı'nın çağrısı üzerine Kürdistan’a ziyarete giden bu kesimden bir işadamı gerek belediyenin sunduğu olanaklardan gerekse devletin yabancı sermayeyi teşvik olanaklarından yararlanma niyetiyle bir anda KARSAZı DOGSİAD’a çevirdiler. üstelik öncülüğünü ve başkanlığını yapan kişide bir avukat olarak türk hazinesinde gerekli siyasal prosedürleri türkiyedeki ortaklarıyla birlikte çözmeyi teşvik etmektedir.

Oysa bunlar realiteden oldukça uzak, sonuç alıcı girişimler değil. Üstelik bulunduğu zeminde başarılı olamamış, bu zeminin Türkiyeye nazaran sunduğu sınırsız olanaklardan yararlanamamış bir kesimin böylesi bir yaklaşımının yani kısa vadeli kazanç güdüsüyle hareket edişinin sonuç alması beklenebilir mi.

Böylesi bir girişim çok tartışılmayı gerektiren bir süreci de beraberinde getirmektedir.

Artık buna el atılması şarttır.

http://www.birdoz.com/index.php?option=com_content&view=article&id=66:karsazdan-dogsada-kuertlerin-ekonomik-oerguetlenmesi&catid=18:tuerkce&Itemid=116
Back to top Go down
 
KARSAZ’dan DOGSİAD’a Kürtlerin Ekonomik Örgütlenmesi
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» KÜRTLERiN UKRAYNA'DAKi iZLERi
» BAŞKAN BARZANİ: “BAĞIMSIZ BİR DEVLET KÜRTLERİN DE HAKKIDIR”
» Tuğluk ve Tuncel, Neden Kürt Milliyetçiliğine ve Kürtlerin Devletine Karşılar?
» Yıldız tapınıcıları.. Dinlerin temeli Zerdüştilik ya da Kürtlerin efsanevi dini
» 2 bin yıllık Kürtçe kitap bulundu - Kürtlerin ataları Zerdüşti'lerin el yazması

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
 :: Bixêr û bi Ehla! * Welcome! * Hos Geldiniz! :: Aborî | Ekonomi-
Jump to: